Advert




27 April, 2010

Adik @ 33 weeks

Sekejap je masa berlalu, rupanya dah 33 weeks pregnancy. Tak terasa sangat kali ni, mungkin sebab 2nd pregnancy. Penat tetap penat, tapi masa cepat berlalu. Mungkin busy dengan kakak Syirah tu yang tak terasa agaknya.

Last week hari Sabtu pergi check-up. Konon-konon pegi dah hujung waktu visit. Kul 12 baru kami sampai (habis waktu visit kul 1pm). Kali ni pergi dengan kawan baikku, siapa lagi - Syirah lah sebab Papa tak balik, kena kerja. Nasib baik PMC dekat ngan umah. Tapi visit kali ni sangatlah memenatkan! Sebab apa? nanti aku citer. Sekarang nak citer pasal perkembangan adik dulu.

Gynae Dr. Tricia kata:

  • Adik sangat aktif
  • Air ketuban cukup
  • Kepala adik dah turun ke bawah
  • Berat adik sekarang lebih kurang 1.8 - 2kg
  • Uri jauh dari luka caesar dulu, so boleh try bersalin normal
  • Jantung ok
  • Overall, semua sihat

Alhamdulillah semua ok. Dr. Tricia tanya, penat tak? Of course la penat doktor oii.. Dia kata tak cuti ke? Oohh sayang nak cuti, nak save untuk benda-benda urgent especially bila dah ada baby nanti macam-macam hal. Dr. Tricia bleh je bagi mc tapi sebab hari Sabtu aku tak mintak lah. Kalau aku pegi hari kerja, aku mintak bila dah ujung-ujung ni lagi lah tak larat :)

Ok sekarang nak citer pasal visit kali ni sangat memenatkan+stress. Kenapa? Sebab kena tunggu turn almost 2 jam lebih!! Huhu..aku dah sakit belakang+montot. Plus menggigil kelaparan. Selalu tak lama camni. Aku suspect doctor ada kes orang bersalin ataupun gynae lagi sorang tu cuti, so patient dia sume pegi kat gynae aku.

Dah pegi kedai bawah, dah pegi melawat maternity wad, dah bagi Syirah tengok nursery. Siap cakap kat dia "nanti adik Syirah keluar, dia duduk dalam ni lah". Budak ni kan tengah tahap membuak-buak soalan. Sampai tak terjawab aku. Tu lah sape suruh bawak. Haha..takleh, kena jawab nanti dia tak tau.

Tak sampai-sampai gak turn aku dah buat banyak aktiviti pun. Ikutkan nak balik je tapi ku bersabar demi Syirah dan adik. Aku tengok Syirah cool je, siap main lari-lari, gelak, senyum. Tak mengamuk/merengek langsung. Lapang dada tengok dia. Haii... dia memang lah kawan sejati Mama yang terbaik. Pegi mana-mana pun, sabar je teman Mama. Walaupun dia tak cakap, tapi tau dia penat. Bukan nak puji tapi memang nak puji anak sendiri pun.. hahaha. Banyak kali tanya dia "Syirah penat? Nak nenen?". Dia jawab "Tak pun". I love u very strong lah.. Mmmuuah. Jom tengok gelagat my beloved best friend ni sepanjang 2 jam lebih di PMC.

Dia pegi kat kaunter nurse, amik semua brochure, amik pen.
Dia main tulis-tulis.

Nampak penimbang, dia timbang berat.
Ada la lebih 10x dia timbang. Sampai nurse sorok penimbang tu. hehe.
Dah boring sangat ni, tapi maintain happy.
Ni tengah nyanyi lagu "ooo kamu ketahuan"
Lepas check-up, beli makanan (tak larat nak masak dah). Balik rumah kami makan, dan terus tido kedebum...sampai petang. Kami kepenatan.

Syirah, nanti bila dah ada adik, Syirah tetap jadi kawan baik Mama. Sebab Syirah good girl. Adik ngan Papa jadi bodyguard kita. Ok?

3 comments:

Anonymous said...

siannya kat mama dgn syira...happynya tgk syira cam tu..good girl..next week papa temankan ke hospital-papa-

akpfapaf said...

baiknya kakak syirah..dah ada ciri2 seorang kakak la..syabas yer

mama-syira said...

Papa,
Kami merinduimu ting tong..

Farihah,
Girl memang gitu kan..hehe..harap jadi kakak yang baik.