Advert




30 October, 2012

Happy Birthday Buah Hati Mama.

Buah hati Mama selalu guna untuk panggil kat umah. Maira Nur Insyiraah dah 5 tahun.  Birthday dia 26 October tahun ni jatuh pada hari raya haji. Rasa sekejap je dah besar, tak lama lagi dah darjah 1. Huwaaaaa..




Celebrate birthday awal 18hb haritu sebab tadika dia memang every month buat sekali untuk bulan tu. So cikgu dah bagi surat makluman pasal ni. Nasib baik sempat tempah kek and amik cuti.  Sampai amik cuti ko nak join birthday anak kat sekolah padahal mak-mak orang lain takde pun join. I sorang je join. Ada Mama kisah?  Mama dah sms cikgu siap-siap, saya nak join sekali. Cikgu replied "ok je puan".  Kat tadika tu memang muka Mama dah selalu sangat ada. Cikgu2 dah kenal dah hahahha..

Mama nak cherish the moment, mama nak ambik kesempatan waktu yg Allah bagi untuk rasa semua ni, Mama nak Syirah tahu yang mama sentiasa ada waktu suka duka Syirah, Mama nak sentiasa ada dalam pandangan mata Syirah.

Mama nampak riak muka Syirah bangga dapat kek paling besar. hahahhaa..jangan berlagak begitu ye nak.  Kita makan sama kawan-kawan ngan teachers. 



Pengetua, Puan Sandrawati sedang membacakan doa kesyukuran.


Alhamdulillah majlis berjalan lancar.  Suapkan Syirah kek dan anak-anak lain jugak, semua berkerumun depan Mama. Suapkan je lah sekali. comel betul budak-budak ni.  Rasa macam nak apply jadik cikgu tadika pulak. Hehehe..

Happy 5th birthday sayang.. Ya Allah, semoga kakak sihat selalu, jadi anak solehah, taat dan berbakti pada orang tua dan adik-adik.  Amin ya rabbal alamin.


29 October, 2012

Membawa keluarga bercuti di PD.

Belum apa-apa hal dah singgah Teluk Kemang beli pelampung sorang satu. Walhal setiap kali gi holiday dah beli. Macam orang kaya-kaya je pelampung pakai buang.


Niat tu baik (ehem ehem puji diri sendiri) nak bawak family especially Opah ngan anak-anak gi bercuti ke tempat yang takyah nak jalan-jalan sangat. Just duduk dalam hotel rehat, makan, borak-borak.  Alhamdulillah rezeki nama 'tercalon' untuk menginap di resort company kat Port Dickson.  Dapat pulak chalet, so besar la.. boleh bawak ramai-ramai. Yeay!

Bilik saya. I mean, suami dan anak-anak juge.


Hari Jumaat (amik cuti) after Zohor kami bertolak.. sekejap je sampai PD.  Malam tu hujan sejuk je. Anak-anak pun tido awal.  Percaya tak? Hahahha acah je! Tu berlakon tido.  Kalo dah ramai-ramai, cemana nak tido awal?

Tido dengan sopan dan tertib.



Tido dalam paksaan.  Tak jadik la dik awak berlakon tido!


Sabtu pagi tu bangun-bangun je Opah dah siap masak nasik lemak. Adoi best betul pegi bercuti camni.  Takyah wat keje ape, anak-anak pun ramai tukang jaga. Sesekali bagi la chance Mama nak berehat. Ecewahh..

Kalo dah ujan, makan tido je lah. View dari bilik dari dalam selimut kahkahkah..


Berenang dalam rumah je lah.



Adik amik gambo kakak, kakak amik gambo adik. Dah boring tak dapat pegi pool ngan tengok laut.


Alhamdulillah petang hujan dah berhenti.  Lepas mandi pool, kami ramai-ramai gi pantai. Dulu takde service banana boat, jet ski bagai ni. Sekarang dah ada. Naik banana boat dan 1st time try naik jet ski. Weeehoo..best gak. Tak nampak tu muka teruja tu? Bye anak-anak..Mama ngan Papa nak gi naik moto gi Sogo jap.


Malam kami buat fondue grill. Bahan-bahan semua adik aku dah siapkan. Macam aku kata tadi, bercuti kalini best sebab aku tak buat kerja hahaa.. pemalasnye.  Cuma fondue grill tu aku yang bawak dari umah.  Ngeh ngeh ngeh...


Family aku memang suka bercuti, jalan-jalan camni.  Siap abang aku create private group kat FB lagi utk kami discuss event jalan-jalan.  Tak semestinya pantai ke dok hotel ke.  Gi makan-makan, gi shopping complex pun kami suka ramai-ramai. Hahaha.  Ada rezeki nanti boleh pegi overseas pulak.  InsyaAllah. Tapi family sebelah husband tak minat sangat, tu yang kadang husband geleng kepala je bila kami selalu plan next nak gi mana plak. Nasib lah kan... :P


 Little Mermaid.



Family picture. 


23 October, 2012

Birthday Opah & Septemberians.

Quote by Mufti Menk: Married children who live separately from their parents are mostly happier, more appreciated, loved & missed than when they lived together.

I couldn't agree more with this statement. Sejak belum kawen, dah kawen, ada anak sorang..aku dok 'menumpang' dengan mak.  Alhamdulillah masuk anak nombor dua, rezeki dapat beli rumah sendiri dekat pulak dengan rumah mak.  Tak dinafikan, masa duduk dengan mak dulu..selalu nak melawan cakap mak ada je benda yang tak sependapat.  Tapi bila dah duduk umah sendiri, jarang sekali nak melawan sebab dah rindu dengan mak, even hari2 wajib singgah umah mak.  Perasaan tu jadik lain. Kalau u ols penah rasa sama macam aku rasa, kamu mesti paham.

Walaupun cerita di atas ni agak takde kena mengena dengan tajuk, tapi ia masih berkisar tentang MAK.  Alhamdulillah 28 September baru-baru ni, mak (sekarang panggil Opah) diberikan kesempatan untuk diraikan oleh anak-anak menantu-menantu, cucu-cucu sempena usia Opah yang ke 62 tahun.  Kami sekalikan dengan birthday semua Septemberian iaitu Acik Sue, Acik Intan, Mak (kakak aku yg sulung)  dan Opah. 

Bahan utama. Papa punya BBQ set. Dah 4 bulan beli, baru bukak dari kotak nak guna.  


Kami semua berkumpul dekat umah Opah hari Jumaat, 28 September. Nasib baik esoknya weekend.  Bahan-bahan yang diBBQ, yang dibeli, yang dimasak cuma nasik goreng. Hahahaha...  kami tong-tong la adik beradik.


Septemberians.... Acik Intan, Opah, Mak & Acik Sue. Semoga sihat selalu, murah rezeki dan sentiasa dalam perlindungan Allah. Cupcakes mama beli tapi dah cair tulisannya.. sedehhhh..


Gamba lagi satu, bersama dengan cucu-cucu yang baru 2 ketol.  Muka Irfan nak mintak cubitan... grrrrrrrrrrrrrr!

Happy birthday!!!


22 October, 2012

Newspaper Cutting.


I think this is sweet ♥




19 October, 2012

Tour @ KPJ Klang Specialist Hospital

Pintu kedai?



Kedai apa?



Bukan kedai lah sayang. Ini lah specialist clinics kat KPJ Klang.  Konsep macam you all tengah berjalan kat shopping complex, di kiri kanan ada pintu-pintu kedai. Tapi kat sini semuanya klinik pakar.  Gynae ke, Paed ke, Orto ke, Neuro ke... best kan? Nampak kemas dan teratur.



Memandangkan KPJ Klang ni masih baru, masa open house raya yang Irfan jumpa Upin Ipin hari tu, i amik peluang la buat tour dalam hospital ni.  Hehehe ye lah nak survey kalo nak bersalin kat sini nanti ok tak? Eh! :P

Ada wad yang masih belum beroperasi, macam wad kanak-kanak. Tapi maternity ward dah beroperasi. So aku tanya nurse "so baby macamana?"  Nurse kata "buat masa ni baby duduk dengan mama dia dulu, lagipun hospital ni menggalakkan breastfeeding so baby kena sentiasa dengan mama".

Lobi pun macam hotel.  Lagipun baru kan..



Signage nombor bilik yang comel.


Lantai pun comel juge. Ada ladybird.


Seronoknya tengok bilik comel ni. Baru nak intai babies yang baru keluar 'oven' tapi ward ni kan belum beroperasi so semua babies kat mama mereka.



Wad kanak-kanak.



Amboi happynya kakak ngan adik masuk maternity wad. Tunggu lah nanti kalo nak ada adik baru, boleh lah diconsiderkan hospital ni. Kihkihkih..

"Ok dah jom turun anak-anak. Dah sudah melawat dah"

"Mama, kita kat tingkat 3, kenapa tak pegi tingkat 1, 2" kata Syirah sambil tunjuk directory kat sebelah pintu lif.

"Tingkat lain tu wad orang sakit kak, taknak lah pegi."

"Tingkat ni bukan orang sakit ke?" tak puas hati lagi si Syirah ni.

"Tingkat ni sakit jugak, Mama keluarkan Syirah ngan adik dulu sakit la. Tapi happy sebab dapat hadiah Allah bagi Syirah ngan Ipan. Paham?"

"oooooo..."

Hahaha aci tak jawab camtu? Takmo lah gi visit wad lain, menakutkan.  Wad bersalin takpe la, dapat baby kan kan?



Sebelum balik, nampak orang tulis dia pun sibuk nak tulis.



Upin Ipin peginya. Bukan cakap pasal hospital. Hahaha.



17 October, 2012

11 October, 2012

Irfan berjumpa idolanya - Upin Ipin

Terkadang benda yang tidak dirancang lebih best dari yang dirancang beria-ia. Pepatah ku hari ini. Hahahaa. Betul tak kawan-kawan semua? Kalau kita beria plan something tu berbulan-bulan tapi akhirnya tak menjadi seperti yang diinginkan tapi yang tak plan tapi 'petik' je terus berjalan dengan lancar.

Al-kisahnya terjadi bulan september yang lalu. Maafkan saya citer agak basi.  Seminggu selepas raya to be exact.  Weekend tu memang plan nak duduk rumah je.  Pagi sabtu tu lepas kerja-kerja umah dah settle, tetiba mendapat panggilan dari Opah.. "Budak2 buat pe? Ni ha Acik Intan nya ajak gi office dia ada open house, ada Upin Ipin".  Acik Intan tu adik ipar aku. Dia kerja kat KPJ Klang Specialist Hospital.  Ikutkan malas nak pegi sebab setakat nak gi makan raya tu kan tapi bila dengar ada Upin Ipin, harus ku pegi ni.  Peminat setia dia kalau jumpa ni cemana lah gayanya.

Peminat setia Upin Ipin - Irfan.  First time nampak Upin Ipin dari jauh dia dah teruja. Tapi bila nak salam takut sebenarnya tapi minat sangat ni gigil-gigil agaknya tak percaya Upin Ipin depan mata. Hahaha...kelaka tengok.

 


Upin Ipin tengah nyanyi lagu raya dengan koir KPJ Klang.



Kakak control keterujaan.  Buat-buat maintain je.. 



Mama pun nak join.  Bergamba ramai-ramai. Sapelah yang duduk dalam maskot ni kan, rasa nak tanya je "panas tak dok dalam tu?" Tapi tak jadik tanya takut kena lempang.



Lebih 5 kali sebenarnya amik gamba dengan Upin Ipin ni. Sebab Irfan sibuk nak banyak kali dekat2 ngan Upin Ipin.  Finally, Upin Ipin yang datang kat meja kami n duduk sekali sama-sama.



Sampai gini sekali gayanya. Padahal baru lepas duduk mama baru nak makan, dia nak pegi lagi kat Upin Ipin.  Penat Mama tau dik. Nak makan pun tak dapat.  Suruh pegi dengan Ucu takmo, nak Mama jugak.

Teka Irfan jerit apa?



Nak iyum Pipin!!!!  Nak iyum Pipin!!!!  (nak cium Upin Ipin).

Dia jerit sekuat hati. 


Jadik mak ni ko tahan je lah malu.. anak punya pasal.  Mama pegi lagi kat Upin Ipin tu buat kesekian kalinya, cakap "dia nak cium lah pulak".  Maka cium lah anak...



Anak-anak happy, mama pun happy ^___^.  Seronoknya dapat menunaikan impian anak-anak.

09 October, 2012

Syirah dan cerita adik baru.

Kita (suami-isteri) kalau nak tambah anak, kita berbincang sesama sendiri. Ke korang tak bincang, ada rezeki zasssss je? Hihihihi..

Tapi perasaan anak-anak yang sedia ada korang tanya tak? Aku pun tak terfikir nak tanya tapi satu malam minggu hari tu masa tengah duduk berdua tengok tv dengan Syirah. Irfan dah tido, Papa belum balik dari office (laki aku weekend pun keje). 

Maka ikuti lah perbualan kami ini:

"Mama, perut mama ni buncit lah" 

(Mama ko takyah nak sentap dah memang kenyataan)

"Haah kak, mama gemok tu yang buncit. Tapi kalo ada baby cemana? Kakak nak adik tak? " 

Diam.

"Nanti bagi Iyah pikir dulu, mama tengok lah tv nanti Iyah cakap" (sambil pegang kepala buat gaya berpikir).

"ha lamanya pikir, ok apa jawapannya?"

Syirah geleng pale.

"Iyah taknak adik? Nape?"

"Mama tgk lah tv dulu bagi Iyah pikir" (dia buat gaya tadi).

Adoi nak bagi jawapan pikir lama siap pegang kepala bagai.. beria je.

"Mama dah sudah"

"Ok apa jawapannya?"

"Tak nak adik sebab Iyah dah ada adik, kalo ada adik lagi nanti bergaduh".

Hahahaha ok lah anak.  Mama tunggu bila kakak cakap NAK ADIK.  Buat masa sekarang Iyah ngan Ipan dulu lah...    :P :P :P



08 October, 2012

Rumahku Syurgaku

Hari tu dengar ceramah Ustazah Dato' Siti Nor Bahyah, tajuknya Keluarga Sakinah, Mawadah dan Rahmah.

Sakinah tu maksudnya tenang/kediaman. Kalau nak elaborate lagi maksudnya keluarga yang bahagia itu rumahnya memberi ketenangan, sekurang-kurangnya 3 bilik, bersih dan saling bergotong-royong.

Mawadah - menurut Ibnu Abbas ialah cinta seseorang kepada pasangannya.

Rahmah - kasih sayang.

So kesimpulannya keluarga yang bahagia dan diredhai Allah mestilah mempunyai kediaman yang bersih dan selesa selain ahli keluarganya sentiasa berkasih sayang.

Rumah tak besar takpe ye kengkawan janji bersih dan selesa untuk anak-anak. 

Bila 5 hari sibuk keje, weekend dapat kemas dan bersihkan rumah. Baru rasa bahagia nak bersantai-santai dengan keluarga.

Rumah saya kecik je :) tapi alhamdulillah saya bahagia. Living hall tempat kami selalu melepak.  Terdapat juga hasil 'kraftangan' di dinding.  Hahaha...



04 October, 2012

02 October, 2012

Mama @ work

Jarang masuk kisah kerja dalam blog ni. Bukan apa, priority blog ni pun bukan pasal hal kerja. Hal kerja ni tak best pun.. hahaha..

Tapi nak gak selitkan sikit-sikit gamba masa duty kat event haritu. Banyak-banyak event, event ni je yang teringat nak amik gamba. Ye lah selalunya stakeholders internal je, yang kali ni stakeholders orang luar.

Malas nak taip lah, sikit2 cukup lah.


Duty kat registration counter je pun.


Tapi kadang-kadang kena lari ke media secretariat room. Sana sini sana sini selama 3 hari, mau tak sakit kaki!


Menyelit kejap. Ni hari ke-dua.



Ada sesapa perlukan speaker untuk topik Islamic finance? Sila contact... saya bersedia membantu. 

Hahahahaha...