Advert




18 January, 2010

Belacan @ Tanjung Dawai

Ni kisah hujung tahun lepas. Lagi? Ye ye lambat sangat citer nya. Tapi at least keluar jugak. Korang tau tak Tanjung Dawai tu kat mana? Ada apa kat sana? Ok mari kita telusuri bersama.

Tanjung Dawai terletak di Sungai Petani, Kedah. Kawasan tepi laut tempat nelayan. Makanya, kat sini adalah lubuk ikan masin, udang kering, belacan dan pelbagai lagi hasil laut. Tempat makan yang popular (ikan bakar) pun ada kat sini. Tapi tak sempat makan lagi, mungkin lain kali.

Deretan kedai dia ala-ala kat Pasar Payang Terengganu. Tapi tak la besar macam Pasar Payang. Sederhana besarnya. Gambar kat bawah ni Syirah bukan tido tapi mengada kan, dalam kedai pun nak berdukung siap pejam mata. Eksen ye dengan Mama! Wah tetiba marah tanpa sebab. Takkan Mama nak dukung gak kot?


Akak kedai ni baik, peramah & pandai layan customer.. ater beli banyak kan. Kasi service baik punyee.. laju je amik kan barang berdesup, timbang-timbang sap sap soi siap. Dia tokey, husband dia pembantu. Camtu pulak ye..

Orang dok sibuk shopping, dia pun nak jugak pilih. Tah ape keje dia senyap-senyap je tu. Budak ni senang, bawak jalan ok je. Padahal baru nak terlelap dalam keta dah kena kejut. Bangun terus ceria. Macam astro ceria.

Sesi membungkus dan Papa tengah ready nak kuar duit. Akak ni bagi extra keropok-keropok free. Alhamdulillah rejeki.



On the way nak balik, singgah jap Pantai Merdeka. Korang mesti penah dengar lagu Cinta Pantai Merdeka, baru ku tau sini datang ideanya. Time ni panas terik tapi sebab sian kat Syirah nak tengok bot. Singgap jap je bagi dia tengok laut ngan bot. Pastu ada buai pulak. Feeling bercanda tapi panas ya amat. Tak sampai 10 minit pastu tak tahan dah...


Begitulah kisah Tanjung Dawai dan Pantai Merdeka yang sempat kami singgah masa bercuti kat kampung hari tu. Kalau korang sampai ke sana, nak bawak balik ole-ole untuk mak.. boleh lah. Macam aku, stok udang kering dan belacan masih banyak. Senang nak masak nasik goreng ke atau buat perencah lauk.

2 comments:

Mama_Aqish said...

banyak nyer jual keropok...ape yang dibeli????bestnyer dapat naik buaian tepi pantai ek

mama-syira said...

ala beli belacan, udang kering..hehe..
best memang best tapi panasss