Advert




15 January, 2010

Radix Fried Chicken

Korang penah dengar tak nama restoran ni? Aku penah dapat email pasal ni suatu ketika dulu. Restoran ni ada kat Sg Petani, Kedah. Time balik kampung ujung tahun lepas, teringat pulak. Kebetulan pergi ziarah pak menakan kat Sg. Petani so ajak Papa cari restoran ni.

Radix ni kepunyaan HPA. Ayamnya tentulah menggunakan ayam organik. Rupa-rupanya Radix ni bukan setakat fried chicken, dia ada rangkaian yang lain seperti Radix Oriental Cuisine, Radix Bakery House dan lain-lain. Sementelah nak try yang fried chicken, kami pun menonong je lah pegi kedai yang dituju setelah diberi tunjuk arah oleh sepupu ku melalui sms.
Radix bertema oren, jadi sangat lah oren di dalam kedainya. Restoran ni jugak bertema Islamik. Semua pekerja memakai baju hitam dan bertudung. Sangat sopan dan manis. Eh yang bawah ni bukan pekerja, ni adik aku. Nak amik gambo deco belakang tu ha.
Aku masa ni sudah lapar dan ketidaksabaran untuk memakan ayam. Ada 2 jenis ayam goreng: spicy & herbs. Herbs? Erkk..macam ubat je. So harus lah amik yang spicy. Beli set terus, tapau sebab nak makan kat umah pakcik. Harga dia lebey kurang KFC jugak.

Aiskrim untuk si kenit Syirah. Macam tau-tau je dalam ni jual aiskrim. Dia tunggu ngan Papa dia dalam keta, siap pesan "mama..akim akim". Tengok lah nama aiskrim, very the syariah compliance kan. Aiskrim Toyyibah namanya. Sedap tak sedap? Tengok lah gambo Syirah makan.


Sayang seribu kali sayang.....kawan-kawan semua jangan marah. Oleh kerana sibuk berborak sambil menghidang dan menjamu selera dengan RFC tu, aku terlupa terus nak amik gambo nya. Sorry bebanyak. Tapi kalau tanya bab rasa tu kan, aku prefer lagi KFC. Radix ni ok-ok saje. KFC sehingga menjilat jari. Hehehe.. kalo nak try pegi lah nun di Sg Petani.

4 comments:

Mama_Aqish said...

pernah dengar tapi tak pernah pi....namanyer macam ala2 arab jerk...

akpfapaf said...

rasanya..mmg tak leh lawan KFC..tp kalo nak band kfc..blh la mkn RFC ni..tp terus terang ckp..kentang putar dia rasa cam pelik sikit la..huhuhu..

mama-syira said...

Mama Aqish,
Ni Melayu Malaysia yang punye. Produk HPA.

Farihah,
tu lah KFC memang sedap takleh lawan. mash potato dia lemak sesangat.

Kamil Kahar said...

betul kate akpfapaf...pelik gler kentang putar dye...kuah mcm kuah ayam masak kurma...rasenye kuah dye wat sendiri...kentang dye xsure plak dr mane...

neway nk gne slah 1 photo tuan pnye blog bley...nnti sy creditkan...thx...!