Advert




25 September, 2012

Museum and Art Gallery

Kekdahnya, anak-anak dah 2 minggu tak bawak gi jenjalan. Papa asyik keje, kalo tak keje balik kampung settlekan hal business. Kesian anak-anak. Maka mama bercadang nak bawak ke Taman Burung, bersama-sama ahli rombongan yang lain.




On the way.. muka-muka teruja kecuali Syirah.  Hahaha.


Tadaaaaa... bukan Taman Burung yang kami pegi.. tapi Sasana Kijang. Haha.. SK ni new building office mama. Tapi mama tak base kat sini. Tak jadik gi Taman Burung sebab Maknya tak bagi. Syirah ngan Irfan baru baik demam so dia kata takut jangkit kang kot ada selsema burung. Eekekekeke.. so kena cari internal punya tempat jalan-jalan and tak ramai orang. Mama takde idea..sini je lah yang mampu terjah. Important is, anak-anak tetap happy!



Makan dulu kat Museum and Art Gallery Cafe. Yang best sebab dia bukak everyday. Tapi makanan simple je lah tapi sedap dan affordable. 



Lepak jap kat luar cafe..



Sibuk nak basuh tangan. Maklom la toilet cantik. Hahaha...



Kemudian, kami gi Galeri Kanak-Kanak sebelah je dengan cafe tadi. 



Masuk-masuk je kena lalu lorong duit ni. Banyaknyeeee duit. Duit betul plak tu. Mak aih kalo tebuk aci tak?



Macam-macam games berunsurkan kewangan dalam Children's gallery ni. Excited budak-budak ni main. Tapi sedih, gamba dah snap banyak2 dalam phone Mama telah didelete oleh anak-anak. Suspek utama masih tidak dapat dikenalpasti, either Syirah ke Irfan. Gamba-gamba mana yang ada je lah ye..

Main-main pegi Bank dengan Syirah. Mama suruh Syirah belakon jadi pegawai bank, mama jadik customer.  Situ ada borang macam pengeluaran/simpanan wang tapi gamba katun, ada cop-cop katun jugak. Sakan anak-anak ku mengecop. Kalo lah kita gi bank dapat senyuman cam pegawai kat bawah ni, senang nak berurusan kan? Senyum simpul sehabis baik hahaha..



Duit buatan Syirah. Ada mesin pengecop ikut urutan. Mula-mula cop logo, pastu RM... dan lain-lain.

Lama jugak kami dalam Children's Gallery ni, sebab takde orang time kami datang. Tu yang buat cam muzium sendiri.. main tak hingat.



Galeri-galeri lain ada kat tingkat 2 dan 3.  Galeri kat atas ni berkenaan asal usul duit, penghasilan duit, macam-macam info lagi. Boring sket.. untuk Papa ok la ni.



Syirah nak jadik pelakon tak? Mama bawak gi casting. Hahahhaa..



Unplanned agenda tapi menyeronokkan dan dapat tambah ilmu.  Jom bawak anak-anak kita ke sana. Bukak untuk public jugak. Info lanjut boleh baca kat sini Museum.


2 comments:

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

nampak best la galeri ni....
nanti bila2 nak bwk budak berdua tu jugaklah...

thanks farah sbb share:)

mama-syira said...

Best jgk kalo takde idea nak ke mana2 weekend. selain jimat hehe. ni tak, asyik2 soping complex je kan.

sharing is caring, erin :)