Advert




09 October, 2012

Syirah dan cerita adik baru.

Kita (suami-isteri) kalau nak tambah anak, kita berbincang sesama sendiri. Ke korang tak bincang, ada rezeki zasssss je? Hihihihi..

Tapi perasaan anak-anak yang sedia ada korang tanya tak? Aku pun tak terfikir nak tanya tapi satu malam minggu hari tu masa tengah duduk berdua tengok tv dengan Syirah. Irfan dah tido, Papa belum balik dari office (laki aku weekend pun keje). 

Maka ikuti lah perbualan kami ini:

"Mama, perut mama ni buncit lah" 

(Mama ko takyah nak sentap dah memang kenyataan)

"Haah kak, mama gemok tu yang buncit. Tapi kalo ada baby cemana? Kakak nak adik tak? " 

Diam.

"Nanti bagi Iyah pikir dulu, mama tengok lah tv nanti Iyah cakap" (sambil pegang kepala buat gaya berpikir).

"ha lamanya pikir, ok apa jawapannya?"

Syirah geleng pale.

"Iyah taknak adik? Nape?"

"Mama tgk lah tv dulu bagi Iyah pikir" (dia buat gaya tadi).

Adoi nak bagi jawapan pikir lama siap pegang kepala bagai.. beria je.

"Mama dah sudah"

"Ok apa jawapannya?"

"Tak nak adik sebab Iyah dah ada adik, kalo ada adik lagi nanti bergaduh".

Hahahaha ok lah anak.  Mama tunggu bila kakak cakap NAK ADIK.  Buat masa sekarang Iyah ngan Ipan dulu lah...    :P :P :P



8 comments:

Deqna said...

eh mana leh tanya kakak jer.. cer ko tanya irfan pulak...kot dia nak adik pulak kan...hehehehe

mama-syira said...
This comment has been removed by the author.
mama-syira said...

Irfan tak paham lagi dunia penuh pancaroba nih..ahaha tetiba :P

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

so clever! si syirah nih :D
tapi ok dah tu mama...
esok tau2 dah ada dlm perut esok...
sure iyah & ipan excited tuuuu...

~♥ OjaAmran ♥~ said...

farah, syirah ni fikiran dia matang kan..x mcm budak2 pulak gayanya! ;D

Liza Hashim said...

syirah yg bijak...

mama-syira said...

Erin: Hahaha 'tau2' tu kena amik tahu tu Erin.. kalo mereka excited tolong jaga adik takpe la jugak ini excited bergadoh ape cer.. haha

mama-syira said...

Oja: haha. aku treat n cakap ngan dia mcm ckp dengan korang je. ala-ala BFF la ni. lagipun dia kan dok ngan orang tua (Opah). hihih..

Liza: :)