Advert




03 January, 2011

Kenapa susu kurang?

Dear breastfeeding mothers yang baca entri ni,

Saya ada pertanyaan. Maklumla masa anak sulung tak lama menyusu ibu, alhamdulillah anak nombor dua ni sampai dah nak masuk 7 bulan still breastfeed.

Persoalannya ialah: bila anak dah start makan, pengeluaran susu akan berkurang ke? Sebab bila pam sekarang, dah kurang hasilnya walopun dah balun nasik lemak, minum air banyak, pam consistenly. Memang gitu ke?

Cukup ke susu untuk anak? Sebab dia dah makan, so susu pun dia kurang minum ye?

Harap ada yang sudi menjawab persoalan di benak ku ini. Tima kaseyyyy...

6 comments:

dyea irdina said...

farah aku dlu klu nak tau budak ni cukup dapt susu tak aku tgk masa dia minum tu klu dia berpeluh maksudnya cukup la tu..hehehheh letak la shoutbox kat blog ko br senang aku nak ngomel

Deqna said...

aku pulak rasa sekang makin lama makin byk pulak... mgkn sbb anak aku makin byk minum susu kot.. anak ko mgkn minum sikit jadi pengeluaran pun sikit lah kot.. kan supply on demand kan..

ataupun mgkn ko dah lama tak pam.. so ko pam hari ni, dia tak berapa byk sbb kurang stimulation kot..member aku cakap kalau cuti panjang memang kadang2 susu cam payah nak kuar waktu mula2 nak pam..so, ko kena main2 nip** dulu lah kot..

mama-syira said...
This comment has been removed by the author.
mama-syira said...

Rozi,
ooo gitu ye. memang time nyusu peluh2 pun, tapi susu yg hantar kat bbsitter dlm botol tu takut tak cukup.
p/s: nanti aku boh ye shoutbox.

Derna,
bestnye ko makin byk? ipan kuat makan, susu pun minom gak tapi tak tau lah nape kurang hasil.
weekend memang pam tu dipandang sepi, sebab direct bf. hehe mungkin lah kot kan.

surijunior said...

penghasilan susu berasaskan konsep demand-supply. Namun, kerapkali susu ibu berkurang setelah bayi berusia lebih 6bulan. maklumat lanjut disini http://www.surijunior.com/2011/09/ini-pula-cerita-pn-norita-di-blognya.html

mama-syira said...

Terima kasih surijunior