Advert




03 September, 2008

Bestnya cuti!

3 hari cuti dimanfaatkan dengan aktiviti bersenang-lenang (konon). Tak dapek la nak berehat, Syirah pun takmo tido sangat. Penat nak kejar dia sana-sini.
Hari Sabtu - gi kenduri doa selamat sempena menyambut Ramadhan kat umah kawan baik iaitu kawan seofis jugak kat Bukit Tinggi, Klang. Kak Balqis jemput gi umah maybe buat house warming sekali walopun dah lama duduk umah yang cantik dan besar itu. Hehehe.. Pegi ngan Papa, Syirah pastu bawak Opah sekali. Bestnya makanan sedap2. Kuih pun banyak. Harus ku terjah semua (teruknya bini sape ni). Syirah sangat behave bila kat umah orang. Duduk elok-elok tengok orang lain main. Emm..good girl.

Syirah ngan Opah

Good girl dengar cakap Mama kan?


Hari Ahad - lepas breakfast cekodok ikan bilis, semua orang siap-siap nak gi tengok umah kakak kat Kapar. Dia kan dah beli umah tu sibuk la ajak orang tengok. Tapi aku, Papa ngan Syirah tak pegi. Sebab kami ada plan lain...iaitu makan Pizza Hut di siang hari (sebelum esok nak puasa). Boleh pulak sama-sama cakap..nak makan ape ha? Tingin la nak makan pizza..pastu eh sama?? Kami pun keluar le lunch kat Pizza Hut, Giant. Service kat situ lembap nak mampus, terpaksa la menengking jugak kat budak waiter tu. Syirah dah boleh duduk kat high chair. Dia pun jakun la.. mulut pun bising asyik menjerit je. Papa hari tu takde mood sebab sakit kaki. Kebetulan masa berenti kat kedai Anakku beli safety gate Syirah, Papa ternampak kedai urut refleksologi. Terus kami singgah. Tapi kena la tunggu Papa urut 1 jam. Aku kena la bawak Syirah jenjalan..itupun dia dah boring. Papa kata best budak tu urut. Siap borak sakan ngan budak urut tu. Hensem wei budak urut tu.. (hahah sempat lagi).


Mulut bising la Syirah ni

Hari Isnin - puasa! bangun sahur kul 5 pagi. Malam tadi mak dah siapkan ayam masak lemak untuk sahur. Lepas sahur, dapat tido jap sebelum budak kenit bangun mengacau. Layankan dia, siapkan mandi ngan makan dia semua. Main-main pastu bagi dia tido. Dalam kul 2 petang tu, ajak Papa gi Carrefour kat Kapar. Papa tanya 'nak beli apa lagi tu?' Hehhe.. beli stok dapur la sayangku.. Beli susu Syirah, daging kambing (papa nak buat buka posa), sayur2, roti paratha, quaker oat, bla bla ... Balik tu hujan lebat giler. Kat area rumah ada ribut rupanya. Habis pokok banyak tumbang, rumah ngan keta ranap. Eii takut masa tengok tu. First Ramadhan Allah turunkan ujian. Mungkin ada hikmah. Alhamdulillah tak terkena kat umah aku. Malam tu berbuka ramai-ramai. Adik ipar pun datang buka sekali. Malam tu jugak Papa balik.. huhu..sedihnya. Ok la dah takmo citer. Tamat.

Dah ada pagar..dapur dah jadi restricted area untuk Syirah. haha

11 comments:

Zuhaini said...

comelnya Syirah.. da besar panjang!!
nasib baik la pokok tumbang tu tak kena umah u eh.. alhamdulillah..

mama-syira said...

ha'ah dah besar dia, rasa sekejap je dah panjang. hehee

alhamdulillah sgt. siap masuk berita malam tu tapi kami tak tgk. org yg citer.

precious innocent said...

huh.. betul la kata kwn kita pasal ribut tu...

ingatkan dia tipu...

-mama emma-

Ayu said...

finally mama syirah beli gate tu..hehehe..Qareena dah nak panjat dah gate tu skang.. hmm...

mama-syira said...

Emma,
ha'ah betul la tu.saya tgk sendiri banyak pokok tumbang, keta ngan rumah ranap.ada tu, tiang gol pun terbang.nasib baik sgt kami tak balik time ribut tu.

Mommy Qareena,
ni pun nak start panjat. aduii tak tau dah camne nak control.

whitetulip said...

hai syirah
syirah gud girl kan..
meh kat auntie ila yg cute ni..
meh nak dokong kejap

kekekekkekeeke

p/s : besar dah anak dara ko.. ish..ish...dah leh kawen ni..muahahhaah

mama-syira said...

auntie ila ada calon ke? wakakkaka..

ary_roxx said...

eeii..xsabo nak balik bulan nih..huhuhuh

shafa said...

kt kapar dh ada carrefour ek..
lama dh tggl bandar klng..
dl duk kt meru...

mama-syira said...

oo dulu dok meru ke? kisahnya.. dok terengganu tu sbb keje ke ikut suami?
skrg klang dah ada macam2 takyah gi KL dah.. hikhik

s2m3r said...

rupa mak fara sama cam muka farah kan