Advert




18 September, 2008

Sedih n Syukur

Cerita #1

Kat jambatan nak ke Sogo tu selalu aku nampak ada kakak (orang Myanmar kot tapi cakap Melayu). Mintak sedekah. Muka cantik duduk situ dengan 2 orang anak. Sorang laki, sorang pempuan. Kecik2 lagi yang pempuan tu baru pandai jalan kot. Sian, tido pun baring atas kertas yg mak dia lapik. Seharian kat situ. Tengok anak dia, teringat anak sendiri. Syukur sangat Syirah dapat baring kat rumah.

Cerita #2

Tadi gi Sogo. Ada sorang lagi kakak Myanmar mintak sedekah kat jambatan tu. Jauh sikit tempat duduk dia dari kakak #1 tadi. Ni lagi sedih. Anak 2 orang jugak. Tapi yang kecik tu baru lepas pantang aku rasa. Sangat kecik. Sib baik mak dia pakaikan topi. On the way balik dari Sogo, hujan. Aku lalu kat jambatan teringat baby tadi. Mana dia pegi? Belum abis hati ni berkata, tup tup dia lalu sebelah kendong baby kecik tadi. Dia nak pindah mana ntah? Dalam hujan gitu? Baby tu sure basah kena tempias ujan..adoiii aku takleh nak elak la pikir pasal baby tu. Dari tadi... kesian nya dia. Sejuk2 camtu..tido atas pangku mak dia je.

Dua-dua perempuan ni tadi berganjak nak cari tempat lain untuk elak tempias. Kat mana? Tadi ujan angin kuat. Tempias gile..if only i can help. Aku cuma dapat doakan mereka selamat. Amin.
Aku sedih dan sian gileeeeeeeeeee kat orang tu!

4 comments:

Deqna said...

kesian memang kesian farah... tapi ntahlah yg derang angkut anak2 tu sekali wat per?? nak raih simpati??

tapi apapun think positivelah mungkin derang memang2 benar susah kot.. takde sape nak jaga anak..yelah kan kalau dah ada org jaga anak mereka, maknanya derang tu mampulah kan.. isy apa2 jelah..

precious innocent said...

sedih tu mmg sedih... tp rasanya depa nie ada sindiket... dr kasi duit, baik kita kasi food ka.. baju ka...

tp kalau depa x dpt duit, depa kene pukui dgn tokey sindiket pulak...

so, mcm mana ek??

-mama emma-

mama-syira said...

derna,
aku tak pikir mak dia, memang aku tak heran. aku pikir anak2 kecik tu kesiannya, tak tau apa pun tapi dok kena hangkut..dlm ujan2 tu. iskk..

emma,
tu la ntah2 under sindiket. tapi yg penting baby tu. kesian gilee. mak dia gi la buat keje lain.. cari duit utk anak tu dari duduk panas ujan hari2 gitu..

mommy qareena said...

ni mmg sindiket nih...tapi as farah said, poor the baby.. terjebak skali.. =(