Advert




26 September, 2008

Resipi biskut Mama Syirah

Atas permintaan Mama Emma, ni lah resipi biskut simple tu. Sila cuba jangan tak cuba..
Bahan-Bahan
  • Kacang Tanah (kalau nak lagi best almond/cashewnut, tapi ni bajet punye) 1kg atau ikut kesesuaian.
  • Cornflakes 1 kotak besar
  • Coklat masakan 2 bar
  • Chocolate rice/cherry/colorful biji2 tu - untuk hiasan
  • Mangkuk kertas (kecik-kecik tu)

Cara-Cara

  • Susun mangkuk kertas atas meja banyak-banyak.
  • Goreng kacang tanah/almond/cashewnut (tanpa minyak) - dibuang kulit dulu. Blender kacang tak payah hancur sangat.
  • Ramas cornflakes.
  • Campurkan kacang yang diblend tadi dengan cornflakes yang telah diramas.
  • Cairkan coklat masakan (letak atas air mendidih).
  • Tuangkan coklat masakan yang dah cair dalam mangkuk yang berisi kacang+cornflakes yang telah digaul tadi.
  • Gaul semua bahan-bahan ni.
  • Ambil sesudu dan letak dalam mangkuk kertas yang disusun tadi. Kena cepat-cepat takut coklat keras.
  • Tabur chocolate rice atasnya. (manik colorful pun ok)
  • Siap. NO NEED TO BAKAR DALAM OVEN. sebab tu senang. hehehe

2 comments:

precious innocent said...

nampak senang.. hopefully sempat la buat...

dgn pantasnya kite print resepi nie..

tocey aaa

-mama emma-

mama-syira said...

nanti kalo dah buat, tempek kat blog nak tgk gak..hehe